пʼятницю, 17 вересня 2010 р.

Коментарі щодо телепередачі на 5-му каналі від 15 вересня 2010 року про соціальне житло і пов'язані з цим складності

 





Текст відео запису:

- Василю Петровичу, учора на одному зі столичних телеканалів відбулася трансляція журналістського розслідування стосовно політичної діяльності підприємниці Людмили Дригало. Як, на Вашу думку, що саме спонукало журналістів відзняти цей сюжет?

- Я теж дивився цей сюжет. Мені важко сказати, що саме спонукало журналістів до його створення, але мабуть, надійшли певні звернення мешканців нашого міста до редакцій столичних телеканалів. До цього подібні звернення надходили і до міської ради. Ми не могли нічого відповісти, адже не володіли інформацією про те, що в Людмили Борисівни Дригало є можливість будувати будинки на території нашого міста.

- Чи зверталися Ви особисто або відповідні служби міськвиконкому до Людмили Дригало з проханням надати, а тим самим підтвердити, наявність земельних ділянок у її приватній власності?

- Тільки-но з’явилася реклама про соціальне житло, а це було приблизно три місяці тому, ми написали офіційний лист на ім’я Людмили Борисівни із проханням роз’яснити нам, де саме знаходиться земельна ділянка – на території міста чи, можливо, району, тому що до нас із цим запитанням звертаються люди. Ми навіть запропонували їй посприяти у питаннях комунікації або будь-яких інших – з метою зменшити вартість одного квадратного метра, оскільки мова йде про соціальне житло. На сьогодні жодної відповіді до нас не надійшло.

- Як, на Вашу думку, чи не очікує Білу Церкву своєрідний київський «Еліта-Центр», адже, аналізуючи зміст анкет, які мають подавати білоцерківці Людмилі Дригало, їхні персональні дані можуть бути використані нею у власних корисливих цілях?

- Я розумію, що ця рекламна кампанія щодо соціального житла пов’язана з виборами. Проте вибори рано чи пізно закінчаться, а ми можемо залишитися в місті з тією проблемою, яка породжена сьогодні цією рекламою, в яку повірили люди. Вони починають звертатися за довідками (які, до речі, є платними) в різні інстанції, наприклад у земельний відділ. Людина заповнює анкету, де має вказати детальну, часом конфіденційну, інформацію про себе та свою родину. Невідомо, навіщо це робити, коли йдеться про отримання соціально житла? Ми не один рік і не одне соціальне житло надаємо людям, які перебувають на квартобліку. Навіть сама постановка на квартоблік вимагає мінімуму документів для того, щоб у подальшому отримати житло. Постає питання: навіщо потрібна така розгорнута, детальна анкета? Безумовно, це насторожує. З приводу цієї ситуації я спілкувався із начальником відділу міліції Олександром Грибенниковим. Ми закцентували увагу на цій проблемі, аби в подальшому уникнути наслідків афери. Правоохоронні служби міста мають звернути увагу, чи відповідає все це нормативним документам, чинному законодавству. Будувати це житло потрібно, але так, щоб потім це не вилилося в ситуацію, подібну до тієї, що склалася із колишніми військовими, яким Міністерство оборони не видало обіцяні квартири. Я зустрічаюся з цими людьми кожної п’ятниці зранку, аби віднайти якісь варіанти вирішення цієї проблеми.
Дуже не хочеться, щоб усі ті люди, які зареєструвалися на соціальне житло, потім стояли під виконкомом.

- Чи міська влада займається вирішенням питання забезпечення білоцерківців реальним житлом?

- Міська влада займалася і займається цим питанням, була створена відповідна програма забезпечення житла. Щороку виділялися на видачу квартири – навіть у важкий кризовий 2009 рік. Практично всі верстви населення, які потребують сьогодні безкоштовного житла, починаючи з бюджетників і закінчуючи дітьми-сиротами, інваліди війни, чорнобильці, афганці за ці роки отримали безплатне житло, причому навіть у тих випадках, коли житлом повинна була забезпечувати держава (це ліквідатори І та ІІ категорії, афганці.
Я думаю, що до кінця цього року, разом із керівництвом Домобудівельного комбінату, повинні нормально спрацювати з приводу тих 72-х квартир, що в будинку по вул. Калініна, знайти рішення з приводу їх фінансування, щоб ці квартири були передані на чергу при міськвиконкомі, і люди теж їх отримають.
У нашому місті є проблема із забезпеченням житлом, яку ми вирішуємо, хоча, на жаль, і не так швидко, як хотілося б людям, але ми бачимо шляхи вирішення цієї проблеми. На сьогодні всі будівельні організації, які працюють у нашому місті, забезпечені земельними ділянками – тільки-но з’явиться можливість взяти кредити чи інша змога вирішити державою питання з приводу житлового будівництва в місті. У Білій Церкві не повинно бути тієї проблеми, з якою ми зіткнулися 4 роки тому: держава готова була надати кошти, купити квартири, а житло не збудували, бо були відсутні земельні ділянки під спорудження житлових будинків. На сьогодні усі житлово-будівельні організації міста забезпечені земельними ділянками і при сприятливих умовах для будівельної галузі спокійно можуть зводити будинки.

2 коментарі:

Анонім сказав...

Уважаемый Василий Петрович, если я не ошибаюсь по дому на Калинина, это по программе 50% на 50%?! Если это так, то раньше было сказано, что область не выделила 4,5 млн. грн, где вы их сейчас собираетесь взять? Или это такой тактический предвыборный ход - РЕШИМ ДО КОНЦА ГОДА - значит выбирайте меня и я РЕШУ. Пролейте свет на этот вопрос. Спасибо.

Василь Петрович Савчук сказав...

Програму лише призупинено, а не закрито. Кошти будуть виділені з обласного бюджету, як і заплановано.