пʼятницю, 8 жовтня 2010 р.

Угоду зі сталепрокатним заводом скасовано!

У свій час, ще до початку каденції нинішньої міської ради, з керівниками області і міста компанія «Євро-Фінанс ЛТД» вела попередні домовленості щодо будівництва сталепрокатного заводу. Перш ніж підписувати дозвільні документи й укладати соціальну угоду, разом з депутатами Білоцерківської міської ради, аби дослідити думку білоцерківців, було проведено відкриті громадські слухання, на яких переважна більшість людей висловила своє негативне ставлення щодо будівництва іноземним інвестором нового промислового об’єкту.

Саме тоді було прийнято рішення про проведення загального міського референдуму, аби люди мали змогу реалізувати гарантовану Конституцією можливість сказати своє «за» чи «проти» стосовно появи в місті потужного, але екологічно небезпечного підприємства. Були спроби заблокувати проведення як першого, так і другого референдумів, явка на які виявилася досить низькою. Та більшість людей – тих, хто активно виявив свою громадянську позицію, проголосували проти будівництва сталепрокатного заводу. Людей лякало те, що сталепрокатний завод створить низку екологічних проблем, пов’язаних із забрудненням повітря, нанесенням серйозних збитків річці Рось та занедбанням чорноземних ґрунтів шкідливими шлаковими відходами.


Інвестор заявляв, що хоче зробити з Білої Церкви сучасне європейське місто, вклавши кошти в розвиток його соціальної інфраструктури, але невиконання соціальної угоди показало, що обіцянки і справи – різні речі, бо у 2008 році, замість обіцяних 25 млн грн було сплачено лише 12 млн грн, у 2009 році ця сума різко зменшилася аж до 400 тис. грн, а у 2010 році жодної копійки інвестором за соціальною угодою не було сплачено місту. Тому депутати Білоцерківської міської ради ініціювали розрив соціальної угоди, оскільки пункти, передбачені нею, не виконувалися з боку інвестора.

1 коментар:

Анонім сказав...

чим вам заважав завод?тепер думайте як жити..таке місто,як біла церква завжди було потужним ідустриальним містом.цей завод був единим шансом на розвиток и благополуччя Б.Ц....а тепер живіть у злиднях,бо іншого шляху розвитку міста немає..а інші міста вже у черзі на цей завод..