неділю, 22 серпня 2010 р.

Здобутки та досягнення в освіті міста (2006-2009 роки)

Зусилля органів влади були направлені на забезпечення реалізації державної політики в галузі освіти і виховання, на створення умов для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої освіти, позашкільної освіти.

Найбільшим досягненням було відновлення будівництва школи по вул. Зеленій. З 01.09.2008 року введно пусковий комплекс на 420 місць. За 2006-2009 роки освоєно 8 981 тис. грн. з них 5 981 тис. грн. з міського бюджету.

Відбулося реформування мережі закладів загальної середньої освіти:
- створено Білоцерківський колегіум – загальноосвітній навчальний заклад ІІІ ступеня навчання філологічно-філософського та культурно-естетичного профілів;
- реорганізовано загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1 в спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням словянських мов;
- реорганізовано загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 13 в спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 13 з поглибленим вивченням французької мови;
- реорганізовано загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 16 ім. М.О. Кириленка в спеціалізовану природничо-математичну школу І-ІІІ ступенів № 16 ім. М.О. Кириленка м. Білої Церкви.

Вказані заходи дали змогу скоротити вдвічі кількість дітей, які навчаються в другу зміну : з 15,8% у 2006 році до 7% у 2009 році.

Значний обсяг робіт виконано з реконструкції загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів, це: ремонти дахів, реконструкція опалення, заміна віконних блоків, реконструкція санвузлів, ремонт фасадів та інше.
Загалом на ці роботи з бюджету розвитку через відділ капітального будівництва витрачено :
в 2006 році – 769,4 тис. грн.
в 2007 році – 1637,7 тис. грн.
в 2008 році – 920, 4 тис. грн.
в 2009 році – 1834 тис. грн.
ВСЬОГО : 5161,5 тис. грн.

З метою розширення мережі дошкільних навчальних закладів профінансовано виготовлення проектно-кошторисної документації для спорудження дитячого садка на масиві „Таращанський”. Така ж документація вже виготовлена на добудову Державного ліцею та Гімназії № 2. У напрямку реконструкції позашкільних закладів розроблена проектна документація на будівництво модульної котельні в ДЮСШ № 1.

Поточні ремонти закладів освіти та здійснення капітальних ремонтів в окремих закладах фінансувалось теж з міського бюджету через управління освіти і науки: на поточні ремонти витрачено – 1344676 грн., на капітальні ремонти– 905530 грн.

Вагомим здобутком є забезпечення кожної школи комп’ютерними комплексами і підключення їх до мережі Інтернет.

Протягом 2007-2008 років придбано 13 навчально-комп’ютерних комплекси на суму 716 тис. грн. крім того, для забезпечення навчально- виховного процесу в школах на сучасному рівні в заклади придбано мультимедійні проектори, персональні комп’ютери, оргтехніку, навчальні кабінети фізики, на що з міського бюджету виділено 250 тис. грн. Завдяки вжитим заходам із зміцнення навчально-матеріальної бази загальноосвітніх закладів створена і успішно впроваджується регіональна модель профільного навчання в місті Біла Церква. Виконання цих та інших стратегічних завдань передбачено Програмою розвитку системи освіти Білої Церкви на 2008-2012 роки, яку розроблено за ініціативою управління освіти і науки та затверджено міською радою 27.03.2008 р., рішення № 665.

За ці роки у місті створені умови для інтеграції дітей з особливими потребами в загальноосвітні заклади № 15, 20. Школа № 20 є закладом повної доустпності для дітей-інвалідів з 2007 року, коли зданий в експлуатацію ліфт, який споруджувася за кошти благодійних фондів. Міський бюджет взяв на себе ослуговування, експлуатацію і ремонт обладнання. Виконавчим комітетом прийняті відповідні рішення з кадрових питань, що забезпечують інклюзивне навчання дітей-інвалідів.

Поповнилась спеціальна навчальна та лікувальна база в дошкільних навчальних закладах, чим створюються умови для виховання дітей з особливими потребами в ДНЗ. Придбано офтальмологичне обладнання для ДНЗ № 38 на 205 тис. грн., спеціальні тренажери для інших закладів на 122 700 грн. Для дошкільних навчальних закладів придбано меблі, електрообладнання, м’який інвентар, білизну на суму 250 тис. грн.

Налагоджено на належному рівні харчування дітей в дошкільних навчальних закладах за рахунок збільшення видатків та раціонального використання коштів, які виділяються на ці потреби з міського та державного бюджетів. Вартість харчування дитини в 2009 році складає 12 грн. ( в 2005 р. – 2. 45 грн.). Розпочато роботу з виготовлення актів постійного землекористування для закладів освіти. На ці потреби виділено 95 588 грн.

На зміцнення матеріально-технічної бази позашкільних закладів виділено 76 356 грн., розширилась мережа гуртків. Кількість вихованців зросла на 1000 учнів. Для роботи гуртків за різними напрямами позашкільної освіти виділено 40 ставок.

У центрі уваги була турбота про соціально-незахищених дітей, насамперед дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Поліпшилось фінансування дитячого будинку „Материнка”, який утримується за рахунок міського бюджету.

Для підтримки обдарованих і здібних дітей міською радою затверджено Положення про стипендію міського голови „Обдарованість”. Для забезпечення науково-педагогічного супроводу роботи з обдарованими учнями з міського бюджету фінансується близько 5 000 годин.

У місті створена гнучка система стимулювання творчої праці педагогічних працівників. Щороку вручалися 20 премій за плідну творчу діяльність по 500 грн. кожна, на загальну суму 10 тис. грн. та три премії за заслуги в галузі освіти по 5 тис. кожна, на загальну суму 15 тис. грн. Щорічно і в повному обсязі виплачувалась винагорода за сумлінну працю, матеріальна допомога на оздоровлення педагогічним працівникам.

Немає коментарів: