суботу, 27 листопада 2010 р.

Вічна пам'ять тим, хто загинув у роки голодомору

27 листопада в м. Білій Церкві відбулися траурна хода та мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.

Звертаючись до учасників мітингу, міський голова В.Савчук наголосив, що голодомор1932-1933років - це спланована, глибоко продумана акція проти України, бо вже в тій тоталітарній державі талановитий, працьовитий український народ прагнув до самостійності й незалежності, а допустити цього вожді СРСР не могли.


Міський голова В.Савчук зазначив у своєму виступі, що перші сотні померлих від голоду в Білій Церкві були вже в 1932 році, у 1933 – їх стало в десятки разів більше. Тому ми, сучасники, будемо вічно пам’ятати невинно покараних тоталітарним режимом земляків, а в умовах сьогодення маємо понад усе цінувати свою незалежність, демократію, бо таке лихо могло статися тільки в унітарній державі. Міський голова звернувся до молодих білоцерківців, закликаючи їх збагнути причини голодомору, серед яких одна з найголовніших, - то байдужість, а не бути байдужими сьогодні – означає об’єднуватися навколо української ідеї, українства, не допускаючи проявів різних політичних авантюр.

Міський голова В.Савчук подякував письменникам А Гудимі, В.Іванціву, А.Гаю, ректору Білоцерківського інституту економіки та управління вищого навчального закладу «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» П.Юхименку, історикам Є.Чернецькому, О.Ярмолі, які збирають історичні матеріали про голодомор, щоб залишити у спадок наступним поколінням правду про ті страшні часи на території нашого міста й району.

Благочинним Білоцерківського району Української православної церкви Київського патріархату, настоятелем церкви Покрови Божої Матері М.Пауковим була відслужена заупокійна літія за душами померлих. Цього ж дня, о 9-00, заупокійну службу біля пам’ятника жертвам голодомору відправили священнослужителі Української православної церкви Московського патріархату.

Традиційно хвилиною мовчання було вшановано пам'ять тих громадян, котрі стали жертвами голодомору та політичних репресій в Україні, а до пам’ятного знака покладені квіти та поставлені запалені свічки.

У заході взяли участь заступник голови Білоцерківської районної ради П.Нужда, заступник голови Білоцерківської районної державної адміністрації В.Бачинська, депутати міської ради, члени виконавчого комітету, заступники міського голови, представники громадськості, духовенства та місцевих ЗМІ.

Немає коментарів: